Du har brukt timevis på å vise hvordan nye innkjøpsrutiner gagner miljø og mennesker, gravd deg ned i statistikken, skrevet tekstene og skaffet bildene. Og der ligger den ferdig trykket: bærekraftsrapporten.
Den rapporten som med sørgelig høy sannsynlighet blir liggende i en hylle i resepsjonen. Men den vanligvis triste historien om obligatorisk bærekraftsrapportering trenger ikke å ende der.
Det finnes noen enkle måter å gjøre rapporten mer tilgjengelig, forlenge holdbarheten og få maksimalt ut av arbeidet du har lagt ned.
Her er fem grep du kan vurdere for din neste bærekraftrapport.
1 Identifiser målgruppen/målgruppene
Finn ut hvem som kan i seg engasjere av bærekraftarbeidet ditt – og hvordan. Innhold tilpasset mottakeren er som vanlig nøkkelen i en god bærekraftsrapport. Tenk utenfra og inn, ikke innenfra og ut. Det er mye viktig du skal fortelle, men hvem er det viktig for? Hva er interessant for målgruppa, hva kan du tilby dem av læring eller opplevelse når de skal lese din bærekraftsrapport?
2 Identifiser noen nøkkelbudskap
Prioriter dine nøkkelbudskap og tenk gjennom hvilke historier som underbygger disse før du lager rapporten. Hvis rapporten allerede er skrevet, er det likevel ikke for seint. Identifiser nøkkelbudskapene i etterkant, og bruk disse i flere sammenhenger.
Vær så konkret som mulig! Et nøkkelbudskap kan for eksempel være “Min bedrift reduserte karbonavtrykket ved å bytte til elbiler”. Dette nøkkelbudskapet kan være en artikkel i printrapporten, en slide i en presentasjon, en meme i sosiale medier og et innlegg på bloggen.
3 Bruk det visuelle for å skape oppmerksomhet
Kan ditt budskap presenteres visuelt? Forklarende videoer og animerte GIFer er lett fordøyelig innhold som fungerer godt i sosiale medier.
Er det mange fakta eller tall involvert? Bruk infografikk for å forenkle budskapet.
Er det mennesker i historien din? Har dine bærekraftstiltak hatt betydning for enkeltpersoner, eller er det noen av dine ansatte som har en spennende historie å
fortelle om hvordan de jobber med grønn omstilling? Skriv en artikkel eller gjennomfør et kort videointervju for distribusjon i sosiale medier.
4 Fortjener dere mer oppmerksomhet?
Har du kommet over noe virkelig nyhetsverdig? Ikke vær redd for å tipse relevante medier om arbeidet dere gjør.
Hele verden tenker nytt rundt bærekraft. For flere og flere er selskapets holdning til sitt samfunnsansvar viktig, både når de kjøper produkter og velger arbeidssted. Med dette i bakhodet kan bærekraftsrapporten fungere som en del av din generelle merkevarestrategi og som motor i ditt PR-arbeid.
5 Vis veien videre
Det finnes alltid noen som vil finne ut enda mer om bedriftens bærekraftinnsats etter å ha blitt eksponert for dine fristende smakebiter. Husk en lenke til PDF-versjonen av selve rapporten.
Hvis det passer inn i budsjettet og kalenderen, bør du opprette en landingsside for bærekraftsrapporten din. Det vil gi en myk innføring for dem som bare vil lese litt – og som kanskje ender opp med å lese hele rapporten.
Landingssiden kan fylles med lengre (men likevel tilgjengelig) innhold som interessante artikler eller videoer, og dermed være mye mer enn en statisk papirrapport.
Sammendrag
Bærekraftsrapporten din kan være kilde til mange gode historier som kan porsjoneres ut over tid. Ved strategisk bruk av eksisterende innhold kan du nå flere med mer. Hvis innholdet ditt engasjerer i sosiale medier, vil du kunne få snøballen til å rulle. Jo flere som liker og engasjerer seg, jo flere får se. Og så har du det forhåpentligvis gående.
Maria Reilly
Creative writer, Editor