Mens mye MÅ settes på pause, er det mange bedrifter og organisasjoner som forsøker å finne den nye normalen. Alle ønsker jo å finne trygge måter å holde kontakt med kunder, medlemmer, interessenter og andre.
Kunder, medlemmer, ansatte og andre tåler en periode med mindre kontakt i en spesiell situasjon. Men nå begynner nok mange å føle behov for å markedsføre og kommunisere så tett opp til normalen som mulig. At møter og samtaler foregår digitalt, har blitt rutine. Men vi har noen hacks for å få til innholdsproduksjon – og deler gjerne.
Hack 1: Digitalintervju med twist
Filmopptak betyr som regel reising, håndtrykk og mennesker i samme rom. Den gode samtalen kan fortsatt oppstå over en videochat, men et skjermopptak er en dårlig erstatning for et videokamera når sluttproduktet skal være en film som skal brukes i kommunikasjon eller markedsføring. Denne våren og sommeren har vi derfor gjennomført flere intervjuer i Microsoft Teams og Zoom. Men vi har bedt intervjuobjektene om å filme seg selv med mobiltelefonen sin i løpet av samtalen, for så å sende over filen til oss i etterkant av intervjuet. Kvaliteten på opptakene blir langt bedre og de aller fleste klarer å håndtere det tekniske.
Pro tips (se bilde over):
Lag et stativ ved å balansere telefonen mellom skjermen og tastaturet på laptopen.
Få fin vinkel ved å sette laptopen oppå tre ordbøker og et brettspill.
Få best kvalitet ved å bruke kameraet på baksiden av telefonen.
Hack 2: DIY – med litt hjelp
For å unngå reising og fysiske treff, har vi også bedt folk om å levere video av seg selv. Vår erfaring er at kvaliteten da naturligvis blir varierende. Det er ikke alle som er bekvemme eller har erfaring som passer. Vi lager en pedagogisk og detaljert instruksjon, godt visuelt presentert og med skritt-for-skritt forklaringer. Da får vi tilbake veldig mye bedre «hjemmevideoer»!
Hack 3: Overdimensjonerte møteplasser
Vi er heldige som har lokaler med god plass. Det gjelder nok flere enn oss, og særlig nå når mange tross alt jobber hjemmefra. Når vi skal ha fysiske treff med kunder og samarbeidspartnere, legger vi også fysisk til rette. Vi fjerner annenhver stol på møterom og annethvert bord i foajeen. Vi setter fram servering, så det ikke blir kø ved kaffen.
Hack 4: Mindre team
Det er jo særlig de fysiske oppdragene som er krevende, der vi MÅ ut og filme eller ta bilder. Vi har kompakte team fra før, nå er vi enda mer gniene med hvordan vi planlegger et opptak med tanke på å ha minst mulig mennesker involvert. Lyd, lys og foto ivaretas som regel av en og samme person. Vi finner statister i samme kohort, eller vi gjenbruker dem med klær og rekvisitter, så vi ikke trenger så mange. Vi planlegger så færrest mulig skal være på opptak samtidig.
Hack 5: Mer studio
Med kreative grep, løser vi flere opptak i studio. Det betyr mindre forflytninger av folk. De som skal delta i innspillinger/digitale konferanser kan ofte komme seg til oss uten å bruke offentlig transport. Vi ligger sentralt og i nærheten av veldig mange av våre oppdragsgiveres arbeidsplasser. Se mer om digital konferanse her.
Etterlysning: Digital kreativitet
Vi har klart å legge til rette for kreative prosesser digitalt, vi har tatt i bruk ny software og vi har lært mye om hva som funker og ikke. Men her savner vi normalen aller mest. Det er vanskelig å få til dynamikken, energien og kreativiteten som oppstår i de fysiske møtene gjennom en skjerm. Kanskje du har noen tips til oss? post@spoonagency.no
Marte Ramborg/Byråleder Spoon