Stadig flere Google-søk leder ikke til klikk, men gir svar på søkeresultatssiden (On-SERP). Er du innholdsprodusent eller nettredaktør, gjør du derfor lurt i å tilpasse innholdet til On-SERP. Her får du 6 tips til hvordan du kan komme i gang.
Den viktigste kunden til Google er brukerne, og Googles prioritet er å alltid levere den beste søketjenesten for brukerne. I takt med at stadig flere aktører tilpasser innholdet sitt for bedre treff på søkemotoren, gjør Google store og små justeringer som sikrer at brukerne får de beste søkeresultatene. En av disse tilpasningene er endringer i hvordan søkeresultater presenteres på resultatsiden (Search Engine Result Page/SERP).
Der det tidligere kun var de ti beste søketreffene på førstesiden, finner du i dag et rikt utvalg av innhold som featured snippets, bilder, videoer, relaterte spørsmål og søk, treff i kart og mye mer.
Resultatet av dette er at stadig flere søk ikke leder til klikk. Faktisk er nesten halvparten av søkenesåkalte «0-klikk». I stedet får brukeren svaret på Google-siden uten å måtte klikke seg videre. Å tilpasse for On-SERP handler om å etablere en SEO-strategi som øker synligheten din også på søk som ikke nødvendigvis leder til klikk.
Her får du 6 tips til hvordan du kan tilpasse innholdet ditt for On-SERP SEO:
Jobb mot å få en «featured snippet»/plassering 0
Over førsteresultatet på Google, finner du ofte en «featured snippet», eller den såkalte nullplasseringen. Dette er det innholdet Google mener svarer best på et søk eller et spørsmål. Det er her veien videre til et klikk ofte stopper, siden svaret ligger tilgjengelig på søkesiden, og svaret kan komme som en setning, liste eller tabell.
En featured snippet får ikke like mange klikk som førsteresultatet, men det stjeler klikk fra førsteplassen.
Tilpass lengden på setninger, lister og tabeller
Den optimale lengden på innholdet i featured snippet ligger på 40-50 ord. Jobber du mot å få en «featured snippet» kan det lønne seg å bruke spørrende og forklarende ord som «hva, hvordan, hvor, hvorfor, gjør, årsak, lage, forme, steke» med mer. Bruk gjerne lister eller tabeller for å ramse opp eller forklare.
Svar på det brukerne lurer på
Før du går i gang med innholdsproduksjonen, må du gjøre en søkeordsanalyse for å finne ut hva brukerne lurer på om det temaet du skal skrive om. Bruk denne innsikten til å lage en tekst som gir gode svar. Ikke vær redd for å skrive en lang tekst. Så lenge teksten er interessant og nyttig, så vil du holde på leserne. Og jo lenger du holder på leserne, jo bedre rangeres du av Google.
I tillegg til å svare på spørsmålet, bør du undersøke hvilke relaterte spørsmål som tilhører temaet og jobbe mot å besvare disse også. Dette kan du gjøre ved å se hvilke relaterte spørsmål som dukker opp når du søker på Google.
Bruk riktig oppsett og titler
Det er viktig å bruke riktige titler i oppsettet på nettsiden. Bruk h1, h2, h3 osv. Titlene organiserer innholdet på siden, og veileder både søkemotor og bruker til å finne frem i informasjonen.
Optimaliser bilder og video
Bilder og video blir viet stor plass på søkeresultatsiden. For å rangere godt her er det viktig å bruke gode titler på videoene og alt-tekster på bilder.
Optimaliser metatittel og beskrivelse
Optimalisering av metatittel og beskrivelse er viktig for SEO, også On-SERP.
En fengende tittel øker dessuten sannsynligheten for at brukeren klikker på lenken.
Vil du vite mer om On-SERP?
Kontakt Espen Kjelsrud