Joda, alle som jobber med markedsføring i sosiale medier vet at det er vanskelig å spå fremtiden. Men vi vet iallfall hva som virker godt akkurat nå (og hva som ikke gjør det!).
Inger-Marit Knap Sæby er en av Spoons mest erfarne innholdsrådgivere, og har kundeansvaret for flere av Spoons kunder i mat- og dagligvarebransjen.
Det blir stadig vanskeligere å engasjere forbrukerne i sosiale kanaler. Etter min mening handler det ikke om at Facebook er i ferd med å dø, eller at alle unge rømmer Snapchat fordi foreldregenerasjonen overtar.
Nei, hovedårsaken til at resultatene svekkes og prisene stiger, skyldes annonsørers utålmodighet og misbruk av sosiale kanaler.
Sosiale spilleregler vs. massekommunikasjon
Spillereglene for sosiale medier har vært kjent lenge: Det er en kanal laget for interaksjon, dialog og fellesskap – i motsetning til den gode, gamle TV-en, radioen og avisen som kun sender informasjon én vei. Likevel scroller vi oss daglig forbi reklamer som er laget for å nå flest mulig, fortest mulig og kanskje også oftest mulig – uten å tilby oss noe mer enn et enveisbudskap.
Det har blitt en selvoppfyllende profeti at det ikke er vits å lage filmer som er lenger enn 6 sekunder; publikum har ikke tid til å se lenger. Vel: På 6 sekunder rekker du heller ikke å fortelle noe av faktisk verdi for seeren, så da er det jo heller ikke så rart at vi har lært oss å hoppe over alt som fremstår som reklame?
Litt for ofte blir en merkevare stående foran speilet og fremsnakke seg selv og sine produkter, uten å reflektere over hva målgruppen egentlig ønsker å vite. Skal du først produsere innhold, bør det gjøres på en måte som både engasjerer og treffer de rette personene. For selv om dere gjerne vil at hele Norge skal se, er det mer effektivt (og billigere) å skreddersy innholdet for de som har størst interesse av det dere har å fortelle.
Det er nettopp det som er så flott med digital markedsføring og sosiale medier: Vi vet hvem vi snakker til og vi trenger ikke påføre tilfeldige forbiscrollere mer «banner-blindness» enn de allerede har.
De som jobber med markedsføring av mat eller andre lett omsettelige forbruksvarer, vil trolig ha størst utbytte av disse tipsene. Men også andre bransjer kan plukke med seg gode tips på veien og enkelt omsette disse til sitt bruk.
Her er mine 10 tips til digital markedsføring som fungerer i 2020/2021:
Tips 1: Ikke stopp etter 6 sekunder!
Du har et budskap og branding – men det trenger ikke stoppe der. Gi seeren en grunn til å bli med videre! Da kan du også inspirere dem til å ta produktet ditt i bruk, ikke bare kjenne igjen merkevaren i butikkhylla neste gang de går forbi. Den tiden da Facebook oppfordret annonsører til å lage filmer på 6 eller 15 sekunder, er for lengst forbi. I stedet belønner de annonsører som lager engasjerende og nyttig innhold på mellom 1-3 minutter, gjerne lenger, med enda bedre organisk spredning. Men 3-sekundersregelen for å fange seerens interesse, gjelder fortsatt! På dette eksempelet fra en kampanje vi laget for TABASCO®, ser du både logo, produkt og tips i løpet av de første 5 sekundene. Det gjør at filmen kan benyttes på de fleste digitale plasseringer uten ekstra tilpasninger utover formatet:
Tips 2: Video? Du får større verdi på YouTube
I 2. kvartal 2020 økte den ukentlige bruken av YouTube med 5 prosent, ifølge Ipsos SoMe-tracker. Det betyr at 6 av 10 nordmenn nå ser på YouTube én eller flere ganger i uken. Vi vet også at mange er der nettopp for å lære nye ting eller få inspirasjon, og siden dette er en ren videoplattform har også seerne mye bedre tid til deg. Du kan med andre ord må mye bedre videoresultater til en lavere kostnad her, enn du gjør på Facebook. Bonus: På YouTube ser vi film med lyd, noe som betyr at du kan spille på flere sanser.
Tips 3: Følg med i timen – vær en «early adapter»
Vet du hva som trender før alle andre gjør det, kan du få mye gratis oppmerksomhet.
Da vi gikk inn i 2020, var plantebaserte kaffedrinker en trend som også var i ferd med å bli stor i Norge. Da KIWI skulle produsere innhold på dette sammen med Nescafé i mars, dukket plutselig en ny trendkaffe opp: Dalgona. Vi behold vinklingen på plantebaserte kaffedrinker, men la til en ekstra oppskrift: Dalgona med havremelk. På kort tid fikk en enkel YouTube-video satt sammen av stillbilder og tekstbaserte tips, over 56.000 visninger – hoveddelen av trafikken kom fra organisk søk. Synes du den er lang? Gjennomsnittlig seertid er 01:20 min:
Tips 4: Vil du ha trafikk? Da trenger du ikke video
Ifølge Facebook (og de fleste andre), er video fremtiden. Men fortsatt er rene lenkeposter et like bra eller bedre valg hvis målet er trafikk til egen nettside. Bruk imidlertid gjerne video for å skape synlighet og bygge et interessert publikum – da kan du bruke budsjettet smart og effektivt ved å måltrette trafikk-postene mot det samme publikummet.
Tips 5: Svar på det publikum faktisk lurer på
Ved å kombinere søkeord, trender og egne nettstedsdata kommer du langt. Vit hvem dere produserer innhold for, og hva de egentlig lurer på. Innhold som er laget for å svare på et konkret søk, blir rangert høyere opp av Google enn rene produktsider. Ved å analyse egne nettstedsdata kan dere også lære mye om eget publikum, og skreddersy nytt innhold opp mot dette. Hva slags innhold er mest populært, hvordan kan dere utnytte denne kunnskapen videre?
Tips 6: Lange tekster gir bedre resultater
Jo lenger du beholder leseren, desto høyere opp rangerer Google deg. Husk bare at langt innhold ikke automatisk er interessant innhold, det krever en god penn for å holde på leserne. Men belønningen vil være høyere plasseringer i Googles søkeresultater, som igjen kan bety mer organisk og ikke minst gratis trafikk til din nettside.
NB! Du må likevel ikke glemme å optimalisere siden for on-SERP – les mer om det her.
Tips 7: Spesialister får favorittstempel
Har dere mulighet, kan det lønne seg å velge seg en nisje eller tematikk og kjøre løpet fullt ut. I tillegg til tid brukt på siden, vurderer nemlig Google relevansen av innholdet deres opp mot det øvrige innholdet på nettsiden. Jo mer innhold dere har rundt det aktuelle temaet, desto bedre rangering og synlighet kan dere få gratis. Google favoriserer bevisst spesialistene.
Tips 8: Ekte mennesker og følelser er fortsatt gull verdt
Det blir stadig flere bevisste forbrukere der ute, og du kan styrke merkevaren ved å tørre å vise mer personlighet. Det å vise frem ekte mennesker og følelser bidrar til å skape en lojalitet fra forbrukere som føler at de kjenner «dere». Det kan enten være ved å bruke egne ansatte, eller vanlige folk som formidler deres kjerneverdier og budskap på sin måte, slik som Line og Torben gjør for KIWI:
Tips 9: Spill på lag med sosiale medier
Jeg har allerede vært innom det: Det er dyrt å pushe ut reklame som ingen egentlig ønsker å se. Ikke bare får du mer verdi for pengene ved å distribuere skreddersydd innhold som faktisk engasjerer, du unngår også å ødelegge merkevarens organiske rekkevidde. Facebook ser nemlig hvor mange av merkevarens følgere som ikke engasjerer seg i det postede innholdet, og lar derfor være å vise disse forbrukerne det neste innholdet dere legger ut. Slik vil det bli dyrere hver gang å oppnå samme resultat som på forrige kampanje.
Tips 10: Optimaliser hele veien
SoMe-distribusjon handler ikke om å forhåndskjøpe plasseringer og la annonsen gå til budsjettet er tømt. Sørg for at dere får mest igjen for pengene! Ofte ser vi fra tradisjonelle reklamekampanjer at jo større budsjettene er, desto mindre tid brukes på å optimalisere annonsene. Størst mulig reach sier ingenting om hvor mange av personene bak skjermene som faktisk har fått med seg at det var nettopp deres annonse de scrollet forbi.
Vil du vite mer om hvordan man lager innhold som engasjerer? Kontakt Inger-Marit Knap Sæby