11 råd i krisetider

By 26/03/2020 Nyheter

Akkurat nå har mange selskaper det vanskelig. Markedsførings- og kommunikasjonsledere er ofte usikre på hva de kan og bør kommunisere – eller om de i det hele tatt burde kommunisere. Vi har samlet 11 råd fra Spoons erfarne kommunikatører i Norden og UK.

Tvil!
Spør deg selv om du trenger å kommunisere. Svaret er sannsynligvis ja, men antakelig ikke på samme måte som vanlig. For mange selskaper er kommunikasjon akkurat nå veldig viktig. Men for andre kan det være lurt å kommunisere mindre.
/ Gabriella Wiiala, kundeansvarlig Stockholm

Trykk på pauseknappen!
Gå over alle automatiske utsendelser og publikasjoner. Tenk på hvilken kommunikasjon som er relevant akkurat nå, og om den gir verdi til kunden din. Gjør den ikke det, bør den endres eller utsettes.
/ Jenny Dernelius, byråleder Malmø

Ikke glem dine ansatte!
Bedrifter og organisasjoner som rammes av koronakrisen må endre sin kommunikasjon, både internt og eksternt. Vi har lett for å prioritere eksternkommunikasjon, særlig hvis media er interessert. Men hvis dine egne ansatte er rammet, er internkommunikasjonen viktigst. Den påvirker sterkt hvordan din organisasjon oppfattes eksternt, og hvordan dere håndterer krisen på sikt.
/ Marte Ramborg, byråleder Oslo

Vær oppmerksom
På en eller annen måte kommer vi alle til å rammes på et personlig plan. Det gjelder å være sensitiv og ikke prakke på folk et påtrengende salgsbudskap. Det kan vente.
Lena Barner-Rasmussen, byråleder Helsinki

Bidra positivt
Hvordan kan dere gjøre en forskjell? Noen har produkter eller tjenester som kan gjøre hverdagen enklere, andre opplever økt etterspørsel og har mulighet til å tilby permitterte personer midlertidig jobb. Det er i kriser vi virkelig ser hva mennesker og selskaper er bygget av. Selv om salgsbudskap i mange tilfeller tones ned, har merkevarebygging aldri vært viktigere. Vi må ikke glemme at det kommer en tid etter dette også.
/ Inger-Marit Knap Sæby, redaktør Oslo

Ikke ta noe for gitt!
Ta aldri dine kundeforhold for gitt – spesielt ikke i en krise. Hold dialogen med kundene og målgruppene oppdatert med passende meldinger og informasjon. Justér gjerne frekvensen, men ikke vær stille. Vær tilgjengelig og ha tydelig kontaktinformasjon for kunder som vil kontakte deg.
/ Johanna Niklasson, byråleder Gøteborg

Vær spesifikk!
Fortell om hvordan du sikrer leveranser til kundene dine og hva du gjør for å unngå forsinkelser eller manglende leveranse. Vær tydelig på hva du gjør for å forhindre spredning av smitte. Mange er engstelige for menneskelig kontakt og lurer på hvilke tiltak som er tatt for å sikre trygg levering av produkter og tjenester.
/ Erik Wannerlid, kundeansvarlig Stockholm

Vær tydelig!
Bruk et språk og et konsept som målgruppen forstår. Vær også tydelig på hvor de kan finne mer informasjon, for eksempel på selskapets hjemmeside og sosiale kanaler, samt hvordan spørsmål i alle kanaler vil bli besvart. Om nødvendig, henvis også til eksterne kilder der viktig informasjon er tilgjengelig.
/ Susanna Berling, rådgiver Malmö

Tenk langsiktig!
Handle nå, men tenk langsiktig. Avgjørelsene du tar nå vil lønne seg (eller straffe) senere. Bedriftene som kan skape tillit og verdi med sin kommunikasjon vil bli mindre påvirket av krisen på lang sikt.
/ Helena K Kampfe Fredén, rådgiver Göteborg

Snu deg rundt
Plutselig produserer seilmakere beskyttelsesutstyr, spritprodusenter desinfiseringsmiddel og musikere kulturopplevelser på nett. Kanskje du og dine medarbeidere har kapasitet og ressurser til å dekke de nye behovene som oppstår nå? Har dere eksterne partnere som kan bidra? Få dem med på idéen!
/ Trond Svilosen, kundeansvarlig, Oslo

Gi pusterom
Ikke la absolutt all kommunikasjon handle om krise. La det være rom for humor og «prat ved kaffemaskinen-innhold» i de kanalene der det egner seg, selvsagt uten å bagatellisere situasjonen. Det er vitenskapelig bevist at humor og sosial omgang reduserer stress og får folk i bedre humør.
/ Shelley Hoppe, byråleder London